Av Roger Bjoroy-Karlsen

In proper English

“Operation Proper Exit” gav amerikanske veteraner en mulighet til å komme tilbake til stedet hvor skaden skjedde i Afghanistan. At soldatene kommer raskt tilbake og anerkjennes av medsoldater er et betydelig løft når de tror at de har sviktet makkerne og operasjonen når de ble rammet.Marinefanterist hilser rørt med protesen når han blir mottatt av mer enn tusen soldater og sivile med hurrarop og applaus langs leirgata i hovedkvarteret til operasjonen ”Resolute Support”. En god måte å kompensere for tapsfølelsen i et lite øyeblikk idet anerkjennelsen strømmer over dem.(Foto: Roger Bjoroy-Karlsen)

Den 15 april 2015 tok mer enn tusen soldater og sivilt ansatte imot sine skadde soldatbrødre etter at to helikoptre av typen Blackhawk hadde løftet dem over Kabul og  satt dem av i Resolute Supports hovedkvarter i sentrum av byen. Den første som trykket deres hender var sjefen selv, general John F Campbell. De mange fremmøtte sto langs leirgaten og klappet dem inn, og gruppen med skadde var tydelig rørt over denne velkomsten. 

Denne operasjonen het ”Operation Proper Exit” og ble drevet av den amerikanske frivillige organisasjonen Troops First Foundation. De arrangerte turer for USAs skadde veteraner tilbake til det operasjonsområdet og det stedet hvor de ble skadet. Så langt hadde de arrangert ti turer til Irak og 9 turer til Afghanistan med 111 veteraner siden organisasjonen ble stiftet i 2008. De blir tatt i mot av medsoldater og andre som støtter operasjonene i landet, og hyllet. Det gjør at dem ikke føler at dem sviktet da de ble skadd, noe som er veldig vanlig hos disse soldater. Og det å kunne fly transportflyet C-17 og et Blackhawk helikopter uten å være pasient på båre, gjør et kjempeinntrykk på dem.


Den amerikanske sjefen for Resolute Support 2014 – 2016, General John F Campbell tok imot de skadde soldatene med anerkjennelse og respekt, og en pep talk med dem før de entrer scenen. .(Foto: Roger Bjoroy-Karlsen)

Marineinfanteristen Kyle Carpenter, mottok The Medal Of Honor i 2013, som er den høyeste militære utmerkelsen man kan få i USA. 25 åringen er den yngste noensinne som har mottatt denne, noe som ble gjennomført ved en høytidelig seremoni av president Barack Obama. For maskingeværskytteren fra Jackson, Mississippi reddet livet til en kollega ved å bruke kroppen sin som skjold mot en håndgranat når han tjenestegjorde i en bataljon i 9th Marines i Helmandprovinsen i 2010. Han mistet et øye og de fleste av tennene. Høyre arm og kjeve fikk store skader og han har vært gjennom mange operasjoner. Han var også gjest på ”David Letterman Show” hvor han klarer å sette ut den rutinerte programlederen med sin gripende historie.Marineinfanteristen og lansekorporalen Kyle William Carpenter takket Resolute Support for mottakelsen de fikk, og understreket viktigheten av denne anerkjennelsen for skadde soldater. .(Foto: Roger Bjoroy-Karlsen)

Blant dem som paraderte leirgaten i Resolute Support var en annen mottaker av Medal of Honor, nemlig Master Sergeant Leroy Petry som mistet hånden da han, med store skuddskader forsøkte å kaste en håndgranat som landet mellom to av soldatene hans, vekk. Det reddet livet deres, men må leve med protese som en erstatning for hånden resten av livet. Dette skjedde i 2008 og etter restitusjon valgte Petry å la seg verve igjen og ble i tjeneste frem til pensjon i 2014. 

Master sergeant Leroy Petry, med protese på høyre hånd. (Foto: Roger Bjoroy-Karlsen)

Litt på siden av de skadde veteranene stod en mann i sekstiårene og gråt stille mens han lyttet til den enkelte veteran som fortalte sin historie. Kevin Looney er ikke skadd selv men har måttet være med å betale den høyeste prisen. Hans tre sønner utdannet seg til spesialsoldater som opererer til sjøs, i luften og på land (Navy SEALs). Sønnen Brendan kom aldri hjem fra Afghanistan. Han omkom i en helikopterulykke i 2010, og Kevin er her på vegne av sin sønn. Å si noe blir for sterkt for ham, men han ble hedret av den store mengden som har møtt opp.

Soldatene ble noen dager i landet før de fløy hjem med en følelse av å ha fått en skikkelig avslutning på sin tjeneste. Og en anerkjennelse fra sine egne. En endelig ”Proper Exit”!

Mer om Operation Proper Exit finner du her: http://www.troopsfirstfoundation.org/operation-proper-exit/

Roger Bjorøy-Karlsen tjenestegjorde som rådgiver/ advisor til den afghanske hærens generalstab i 2014 – 2015, i operasjonen Resolute Support.

Ønsker du å følge oss og få varsel om blogginnlegg rett i epostboksen? Subscribe til høyre lenger opp! Eller kanskje du kjenner noen som er interessert i temaene våre? Del!