Av Roger Bjorøy-Karlsen

Du har sikkert sett filmen 300? Den om 300 spartanere som møter perserkongen Xerxes sin gigantiske hær med hundretusenvis av soldater ved Thermopylene i år 480 BC. En heroisk kamp ledet av Kong Leonidas på Spartas side.

Men har du lurt på hvorfor i all verden Sparta kun stilte med tre hundre krigere? Riktignok var passet de slåss ved trangt og dermed begrensende for Xerxes å utnytte den store persiske hæren, men det måtte gå som det gikk for spartanerne kunne jo ikke holde på i evighet med hva som ble betraktet som en håndfull soldater sammenlignet med perserne. Sommeren før så stilte Sparta med 45 000 soldater i slaget ved Plataea. Så det var flere soldater å ta av.

Slaget endte med at Sparta tapte og Kong Leonidas ble drept.

Gerard Butler som Leonidas I i filmen “300”

Ifølge historikeren Herodotus så var de tre hundre ment som et forparti. Leonidas forventet at resten av hæren skulle følge på men det skjedde ikke. Det var visstnok en religiøs festival som holdt soldatene tilbake.

Sannsynligheten for at det stemmer er stor. Foruten Leonidas var det heller ingen spartanske regenter som var interessert i å slåss nord for Isthmus av Korint, som var den naturlige forsvarslinjen for de peloponnesiske stater (Hellas og Sparta), så de så det ikke som viktig å delta med hæren.

I tillegg var orakelet ved Delfi forespurt om utfallet av slaget. Hun kunne slå fast at Leonidas som nedstammet fra den guddommelige helten Herakles hadde styrke som sjefsguden Zevs. Så Leonidas var nok godt motivert av å høre dette fra allviteren.

Kilde: “Military Misdemeanours” by Terry Crowdy

Ønsker du å følge oss og få varsel om blogginnlegg rett i epostboksen? Subscribe til høyre lenger opp! Eller kanskje du kjenner noen som er interessert i temaene våre? Del!