Del 1

2 dager til stormen treffer

Slutten av oktober 2022. Den tropiske orkanen “Lisa” bygger seg opp øst i Karibien. Varmt havvann sørger for at den blir større og sterkere. Og den har kursen mot oss på Roatan og Bay Islands. Det er to dager til den ankommer dette området. I begynnelsen så det ut som at vi skulle gå rimelig klar av henne, det vil si at hun la seg godt på nordsiden av oss. Men nå har et høytrykk presset det en smule sørover, så nå er vi litt mer usikre. Prognosene sier at den kommer til å bli en kategori 1 orkan når den treffer Belize som ligger vest for oss. 

Vel, naturen har alltid levd sitt eget liv og her kan alt skje. I skrivende stund er vi ikke bekymret for oss selv direkte, men infrastrukturen på Roatan er skjør. Selskapet som leverer elektrisitet, bedre kjent som Roatan Electric Company (RECO) jobber knallhardt for å utbedre tildels det kaotiske strømnettet som ikke tåler verken mye vind eller regn. Men de er på langt nær i mål. Strømbruddene er mange, også på gode dager. Og i verste fall blir man stående uten strøm i dagevis. Men vi skal nok overleve det også.

Så i dag har vi toppet handlekurvene på supermarkedet sammen med en del andre, slik at vi har en beredskap og kan leve godt over tid hvis butikkene ikke kan levere varer. Vi fyller bensinkanner, sjekker at det lille aggregatet vårt fungerer.   

1 dag til stormen treffer

Formiddag.

Det mørkner i vest. Stormen skyver et massivt lag med skyer foran seg. Den holder denne morgenen en fart fremover på 14 mph/ 22 kmh og holder stødig kurs. Den er fortsatt over vamt havvann og sjansene for at den bygger seg opp til orkan er stor. Vi bare er spente på om den har passert oss før det skjer. Det kommer i alle fall til å gvine godt rundt veggene her.

Det følger alltid mye regn med og det igjen betyr flom. Vi bor godt oppe i lia, men folk som bor nærmere havflaten kommer nok til å kjenne på det. Huset vårt er godkjent for kategori 4 orkaner, og denne ser ut til å nå kategori 1. Vi har tilbudt noen naboer som har spinklere konstruksjoner om å trekke opp til oss dersom det skulle være behov for det. Men dette ser vi an, snart time for time. Det er mye “updates” i en verden med teknologi og alle vil ha sine mer eller mindre profesjonelle meninger on hva som kommer til å skje og hva som kan skje, ut “på lufta”. Men naturen er sin egen herre, ofte lunefull og gir blaffen i simuleringene som er laget og preger værmeldingene i denne delen av verden. Med det som utgangspunkt må vi tenke gjennom en del scenarioer dersom dette skulle bli ille. Vi bor jo i et hus hvor adgangen til de fleste rom er fra utendørs. Sånn er det bare med mange hus i Karibien. 

Beredskapskassen er båret opp, med ekstra batterier, flaskevann, tauverk for tjoring, hodelykter, jaktradioer dersom mobiltelefonnettet eller internett går fullstendig ned. Vi pakker pakninger med ID-papirer og nødvendige klær dersom vi må evakuere. Dette har vi gjort før og ser på hver gang som en drill eller øvelse. Og vi blir stadig bedre!

Beredskapskasse er viktig dersom det verste skjer. Nå er den på plass slik at vi kan møte natten med virkemidler.

Vi har samlet kattene i et rom, noe dem som ellers har full frihet, trives dårlig med. Men de skjønner at noe er i gjære etterhvert som vi tømmer dekkene og terrassene for alskens løst utstyr. Det forstår også hundene. Schäferhunden Diesel liker dårlig når omgivelsene hans endres. 

Klokken 13:00

Vi har sørget for full tank på bilen i tilfelle strømbrudd, noe som helt klart er sannsynlig. I realiteten tror vi at vi kommer til å få en del juling av denne stormen. 

Det demonteres og ryddes. Med vinder muligens over 130 km/t så er det ikke mye som blir stående i ro utendørs. Men Diesel er skeptisk.

Myndighetene har utstedt orkanvarsel for Bay Islands, som Roatan er en del av. Det vil si at “Lisa” etter alt å dømme oppgraderes til orkan når den når oss i løpet av natten.  Det er innført portforbud på øya fra kl 18:00 i kveld. Da må vi alle holde oss hjemme og innendørs.  Så nå begynner alvoret å sige inn hos de fleste. Mange av de lokale innbyggerne er jo rimelig tilbakelent i forhold til dette med vær og vind, kanskje fordi de har vokst opp i alskens vær i dette området. Men jeg tror ikke det er portforbud ofte. Andre tror at alle varsler kun er til for å skremme. Det slår meg at hvis man ikke har vært ute en vinternatt før så kan dette svi en smule!

Den norske ambassaden for Sentral-Amerika som holder til i Mexico City, har sendt oss epost i forkant av stormen for å kartlegge og varsle. Vi har meldt tilbake hvem som skal varsles av pårørende dersom dette går riktig galt.  

Med orkan varsel for Bay Islands og Belize så må vi være forberedt på tøffe tak.

Klokken16:25 

Mesteparten av utstyret er nå innendørs, det er kun småting som gjenstår, blant annet å få tjoret de tingene vi ikke får inn noe sted. Været er mørkegrått og regnbygene dukker opp i horisonten. En av utfordringene her er at vi ikke har lokale nyheter utover en TV kanal som driver tilfeldig journalistikk. 

Stormen jobber seg videre i høyt tempo. Et felt med meget varmt havvann nord for systemet sørger for at vindene fortsatt øker og nærmer seg orkan styrke. En liten trøst er at det kommer tørr luft vestfra på sørsiden av stormen, noe som kan begrense nedbør og vind en smule for oss. Vi er litt optimistiske selv om vi “are bracing for impact”. Stormsystemet har ennå ikke bygget opp et senter som det skal sirkuleres rundt, men alt kan skje i nattetimene til onsdag.

Klokken 20:30 – timer til stormen treffer

Alle dekk er ryddet, og vi går til ro. Vi eskalerer i takt med stormen når den ankommer om noen timer. Dersom det er behov samles vi i et rom og rir den av.  Selv klorinanden Donnie som sørger for at ikke bassenget gror igjen av alger er tatt av ankervakt med ordre om å holde seg i ro og til enhver tid være forberedt på å gå tilbake til sitt virke i bassenget.

Cruisebåtene, som besøkte øya i dag kjører nok for full maskin nordover for å komme unna uværet.

Om dere ikke hører mye fra oss så er nok det på grunn av strømbrudd og det faktum at internett er nede i regionen. Får vi håpe. At det ikke er mer dramatisk enn som så. Etterhvert melder vi oss nok på nett og viser dere hvordan dette gikk i en del 2 – the aftermath.

Del 2

Timene etter

Vi tilbragte natten slik vi alltid gjør. Planen var å eskalere med stormen. Samles i et rom og ri den av. Et par timer før stormen ankommer sjekker vi værmeldingene. Et pussig fenomen oppstår. Stormen sliter med å skape en “sentrifuge”. I tillegg legger de verste vindene og den verste nedbør seg på nordsiden. Det vil si på motsatt side av oss. For tørr luft kommer inn vestfra på sørsiden av systemet. Og vi opplever litt ruskete vind og noen tynne regnbyger. Så natten går uten dramatikk. På morgenen er plutselig de grå skyene høye og vinden er borte.

Vi unngikk dramatikken denne gangen. Mange timer med forberedelser som umiddelbart kan virke overflødige. Men for oss er dette drilling, og hver gang vi gjør dette så blir vi bedre. For dette er kraftige systemer og blir vi truffet så kan alt skje. Det kan hende vi må evakuere. Eller dirve med førstehjelp for andre i området. Dette er krisehåndtering i praksis og vi har sett hva slike orkaner kan gjøre med samfunn. i 1998 så omkom tusenvis av mennesker i Honduras, hele landsbyer ble begravet i ras, og 3000 skoler ble borte for alltid.

Så her må vi være forberedt! Takk for at du fulgte oss!
Ønsker du å følge oss videre og få varsel om blogginnlegg rett i epostboksen? Subscribe til høyre lenger opp!

If you want to follow us, please subscribe. If you know someone who might be interested, please share!