Tannpleie for de trengende

Av Roger Bjorøy-Karlsen

In English

Det er mye som smerter når ikke økonomien strekker til eller ressurser ikke er tilgjengelige. En av dem er når tannlegebehandling uteblir. Som kjent kan det gi uutholdelige smerter før det får fatale konsekvenser.

Improvisert med møbler men med profesjonelt personell og utstyr, behandles pasientene, noen av dem for første gang i livet. Foto: Roger Bjoroy-Karlsen

Bak turistparadiset på øya Roatan, Honduras. Rett bak der paraplydrinkene lyser opp tilværelsen for turistene, sammen med taffelmusikk. Bak der det snorkles over et fargerikt rev, nemlig verdens nest største. Der ligger grensen til den tredje verden, med innbyggere som er lut fattige. Mange bor i plankehytter og lever fra hånd til munn. Og pandemien har på mange vis gjort det ennå verre.

Jose Santos Guardiola – skolen i den største landsbyen Coxen Hole kan umiddelbart minne om et fengsel der det er omringet av en mur med piggtråd på toppen av den. Inne i gymsalen summer det av barn. Noen venter på tur, andre er ferdige, med hovne kinn og håper i det lengste at smerten snart skal gå over. 

Utenfor jobber et dieselaggregat iherdig for å holde tannlegeutstyret i gang. Fire pasientstasjoner med tannlegebor og desinfiseringsutstyr. På lange plastbord ligger det desinfiserte tannlegeinstrumenter. Tannlegene jobber iherdig med pasienter på solsenger, under lyset fra hodelyktene, godt hjulpet av assistenter. 

Her er mye improvisert.  

The Dental Brigade er et konsept med tannleger fra fortrinnsvis Colorado, USA som drar ut og utfører gratis tannlegebehandlig for de som ikke har råd. De er knyttet til The Rotary Club of Cherry Creek, Denver Colorado og samarbeider her med The Rotary Club of Roatan som også støtter gjennomføringen etter beste evne. 

Presidenten i The Rotary Club of Roatan, Ana Flores, stiller frivillig opp som tannlegeassistent. (Foto: Angela Claire Bjoroy-Karlsen)

I løpet av de fem dagene de jobber så svetten renner i noenogtredve grader, så får 4 amerikanske tannleger med assistenter, behandlet 379 pasienter. To dager har det vært åpent for alle, de tre siste for skolebarn. De har gjort 1000 behandlinger som rensking, fluorbehandling, fylling, tanntrekking og kirurgiske inngrep, verdt 120 000 USD (mer enn 1,2 millioner norske kroner) i USA. Det er en formidabel operasjon, ikke bare selve tannpleien men også logistikken som ligger bak.  

Robert Mintz har ledet 25 tannlegeoperasjoner i 12 land i Mellom- og Sør-Amerika siden 1991. Det å kunne bruke sine egenskaper og kunnskaper for å hjelpe andre, gir ham mye personlig. (Foto: Anna Boucher Moskowitz)

Robert Mintz har ledet 25 slike operasjoner i Guatemala, Costa Rica, Den Dominikanske Republikk, Peru, Mexico, Ecuador, Argentina, Chile, Panama, og Nicaragua siden 1991.

-Det er første gang vi er på Roatan. De to foregående misjonene i Honduras var på fastlandet, i nærheten av havnebyen La Ceiba, hvor vi behandlet rundt 250 unge knyttet til Jungle School, mange av dem foreldreløse.

– Jeg føler en sterk tilfredsstillelse av å kunne bruke mine evner og kunnskaper til å hjelpe andre, sier Mintz når vi spør om hva dette gir ham personlig. 

-I tillegg opplever jeg et sterkt og livsvarig vennskap med medlemmene av teamet. Mange bor andre steder i USA og vi ser hverandre bare én gang i året.

Han forteller videre at det har totalt vært 5 turer til Honduras og at de satser på å komme tilbake til Roatan neste år på samme tidspunkt.

Det er Ollie Diaz, rektoren ved skolen på den isolerte delen av Roatan kalt St Helene glad for. Av de 379 pasientene så kom 45 av dem derfra.

-Vi har ingen tannlege der ute og hadde håpet at disse tannlegene kunne kommet hvert år. Foreldrene og barna der er evig takknemlige for dette bidraget.

Mange av de unge pasientene opptil 15 år har aldri vært hos tannlege. Mange har heller aldri sett en tannbørste. Og majoriteten av drikke blant dem er fullskala sukret brus, hvor Coca Cola dominerer, ofte anskaffet i halvannen liters flasker.

Angela fra Rotary Club of Roatan sørger for opplæring i korrekt bruk av tannbørste (Fotos: Roger Bjoroy-Karlsen)

I bakgrunnen jobbes det derfor med å lære de unge hvordan de skal ta vare på tennene og spesielt hvordan tannbørsten skal brukes. For det er jo her den viktige innsatsen legges ned.  

Slike operasjoner krever naturlig nok økonomisk støtte og det er takket være Rotary, med Distrikt 5450 med Denver Cherry Creek Rotary i spissen, støttet av Denver South East Rotary Club, The Mile High Rotary Club, The Evergreen Rotary Club, The Jeffco South Rotary Club og Pierre Fauchard Foundation, som har gjort dette mulig.  

Ønsker du å følge oss og få varsel om blogginnlegg rett i epostboksen? Subscribe til høyre lenger opp!

Leave a Reply