Av Roger Bjorøy-Karlsen

Krigens iboende faenskap vil alltid skape utfordringer for noen av veteranene og deres omgivelser. Både veteraner og pårørende har behov for å snakke med noen som kan bidra til å løse floken, helst før familier går i oppløsning. Les om støtten som hentes fra uventet hold.

Veteranenes støttespiller
Karibien er speilblank denne stille morgenen i januar. Gribbene som sørger for å holde jungelen ren seiler dovent over vegetasjonen. Himmelen er blå, med noen lette skyer over horisonten mot USA og øyene i nord. 

Angela og jeg har benket oss på terrassen, på frokostplassen i Casa Cerena i en åsside på øya Roatan, hvor vi snart har bodd i tre år etter at vi flyttet fra Norge tidlig i 2020. 
Baconet freser ennå etter å ha blitt foredlet i en stekepanne. Eggene er laget med solsiden opp som det heter på engelsk. Det vil si kun stekt på én side.
Angela Claire tar en spiseskje med frokostblanding. Det er lenge siden hun kunne spise bacon og annet kjøtt. Kreftbehandlingen for mer enn et halvt liv siden har ødelagt fordøyelsessystemet hennes. 

“Veteran NN ringte i natt. Han sliter. Jeg måtte bruke noen timer på ham”

(Foto: US Army)

En rekke norske veteraner og pårørende lener seg på Angela og hennes måte å hjelpe dem. Ringer henne til alle døgnets tider, ofte på grunn av at tidsforskjellen er på 7-8 timer avhengig av når på året det skjer. Jeg er bekymret fordi denne “oppfølgingstjenesten” tapper henne. Men hun vil hjelpe.

Hun har åpenbart skapt en bølge etter de årene hun satt som pårørenderepresentant i styret til Veteranforbundet SIOPS (Skadde i Internasjonale Operasjoner). Hun er på mange vis et supplement til de allerede etablerte kameratstøtteapparatet. Flere av disse veteranene vil snakke med noen andre enn medveteraner, også fordi hun er pårørende til nettopp meg, en skadd krigsveteran. Noe som selvfølgelig også appellerer til de pårørende.

Angela viser omsorg for alle, her med schäferhunden Diesel. Hun har også utdanning innen family readiness fra det amerikanske forsvaret. (Foto: Roger Bjorøy-Karlsen)

Hun velger å være direkte mot dem som tar kontakt, droppe godsnakket og forsøke å få dem fremover i en retning, noe som tilsynelatende verdsettes. Veteranene må ha drakraft fordi de ofte sitter fast i den eller de situasjonene de var i.

“Jeg råder dem ofte til å dra til Forsvarets Veteransenter på Bæreia, som eksempel. Noe de setter pris på, fordi de da også kan dyrke kameratskapet med andre veteraner”

Hun skjønner allikevel ikke hvorfor stadig flere veteraner tar kontakt med henne. Men det er åpenbart et behov som må dekkes utover det ordinære støtteapparatet. Ved siden av kameratstøttetelefonen til Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) så driver SIOPS et nettverk av POC, er (Point of Contact), det vil si veteraner som hjelper andre veteraner.

Det er beundringsverdig. I tillegg til at hun må forholde seg til mine utfordringer med min PTSD noen ganger, så hjelper hun også andre veteraner som har slagside og ikke klarer å komme på rett kjøl og videre i livet. Og de er fra alle misjoner siden tidlig på åttitallet. De gråter seg gjennom seansene, er fortvilet, sitter fast. Noe jeg også gjør iblant, selv om jeg bor på et vakkert sted uten snø og kan bade hele året.

Det er åpenbart et behov for å skape større forståelse for veteranenes utfordring i deres nære relasjoner. Denne kunnskapen kan overføres fra pårørende og veteraner som er utadvendte og makter å snakke om det. Skape synergi.

Tilbud om opphold
Derfor vil vi, med start i 2023 kommer vi til å tilby veteraner med partner fra Europa opphold hos oss på Roatan i Karibien, hvor vi med våre erfaringer har felles og individuelle samtaler rundt temaene som ønskes belyst. Det å forstå veteranenes utfordringer er en ting her, men også det å forstå de pårørendes utfordringer som kommer av det er også helt sentralt ut fra det faktum at det er dem som skal leve med veteranen resten av livet. Hvis de holder ut. Mange ekteskap og relasjoner til familiemedlemmer har blitt ødelagt fordi man mangler forståelse og skaper store kløfter i relasjonen. Vårt ønske er å bistå med økt harmoni i veteranfamilien. Forsøke å berge mange av dem før de går i oppløsning. 

I tillegg til dette så tilbys aktiviteter på øya, herunder snorkling og dykking. Eller sightseeing. Alt tilpasses den enkelte. Vi tror at det er lettere å få til en bedre plattform i samlivet ved å gjøre det på en øy langt vekk hjemmefra, med behagelige temperaturer. Det å være sosial med likesinnede er prisverdig. 

Vi vil ha tak i dem som ønsker å investere ytterligere i parforholdet, enten forsterke det som er eller berge restene av det. Det finnes ingen mirakelkur men vi ønsker å skape en start på veien til harmoni. Kanskje dere vil forebygge det dere har?

Vi vil senere i 2023 komme tilbake med tilbudene, pakker og prisene på disse.