Den stjålte ære

De går ikke av veien for å bruke alle midler, til egen profitt. Møt dem som aldri har båret en uniform, som uten skrupler stjeler æren fra dem som har fortjent den i krig!

Av Roger Bjorøy-Karlsen

Det kan se litt merkelig ut når en krigsveteran i begynnelsen av tredveårene, har både medaljene “Purple Heart” og “Bronze Star” fra to turer til Irak og én tur til Afghanistan, og har blitt skadd av å kjøre på en improvisert sprenglegeme hvor halvparten av soldatene døde, mens hun dro en medsoldat ut av det brennende vraket. Når hun blir presset av skeptiske veteraner som er ekte, så sper hun på historien med at tvillingbroren hennes ble drept i Irak og at faren hennes er general, Og hun topper det hele med at hun har lungekreft i fjerde stadium etter å ha pustet inn røyken fra eksplosjonen fra hendelsen i Irak, men har så langt overlevd over ett år lenger enn det som ble indikert.

Men sannheten er at Sara Cavanaugh (32) aldri har vært i uniform i militære i det hele tatt!

Sara Cavanaugh spilte et høyt spill i flere år, inntil mistenksomheten hos veteraner tok overhånd.

I 2022 sa hun seg skyldig og  ble dømt for identitetstyveri, hvor hun som sosialarbeider ved et veteransykehus stjal identiteten til en US Marines veteran med kreft. Og for å dikte opp historier deployert til krigssoner for egen vinning. Hun ble dømt under det som kalles «Stolen Valor Act», godkjent som lov av president George W Bush i 2006.  Dommen lød på nesten seks års fengsel, samt at hun skulle tilbakebetale i overkant av 284 000 $, hvorav 250 000 $ var mottatt i form av personlige donasjoner og fordeler skadde veteraner har i helsesystemet i USA. 

Det er ikke straffbart å påberope seg å være krigsveteran før en tjener penger, eiendom eller får andre goder med det. 

Damen var godt forberedt og det er ikke vanskelig å dikte opp historier fra krigene. Mange av soldatene som tjenestegjorde både i Irak og Afghanistan kastet seg rett over tastaturet og blogget etter å ha vært ute på oppdrag, og gjenga ofte hendelser og omgivelser i detaljer, slik at det er enkelt for utenforstående å plukke dette opp og gjøre det til sitt eget. 

Og de aller fleste trodde på henne i en femårs periode.

Sara Cavanaugh ledet etterhvert en avdeling av VFW (Veterans from Foreign Wars) og holdt ofte taler i offentligheten ikledd full US Marines uniform, med en rekke medaljer på brystet. Men etterhvert ble andre veteraner mistenksomme på det hun fortalte og det hun gjorde. Hun hilste også til luen med lett sprikende fingre, som er “no-go”. 

Og når de spurte henne om bevis for tjenesten og hendelser så slet hun. Hun florerte heller ikke i databasene som registrerte medaljemottakere på dette nivået.  

Båndstriper og medaljer henger aldri på samme uniform, noe denne bedrageren ikke forstod.

Stolen Valor er et ganske stort problem i USA. Det er mange skrullinger som kommer opp med de mest fantastiske historiene der en møter dem, ofte i uniform, med alle tags og navneskilt satt på helt feil, og ofte i joggesko. Noen dukker opp med båndstriper og medaljer samtidig, ofte langt utover det som er mulig å oppnå. Og det å kombinere båndstriper og medaljer samtidig er helt feil og viser ofte at dette er en bedrager. Når en da begynner å spørre dem om grunnleggende ting fra tjenesten, så ramler det som regel sammen. Som eksempel kjenner enhver soldat som er eller har vært i US Marines bursdagen til denne avdelingen (som forøvrig er 10 november, hvor soldatene er pålagt å dele en kake, slik at alle feirer denne dagen) og når en oppstaset fyr ikke vet det når han blir spurt så er han helt klart en bløff. 

Noen ganger er det helt åpenbart hvem som utgir seg for å være veteran. Denne mannen gikk rundt med en plakat hvor han ba om mat.

Så hvorfor driver man med dette? Jo, menneskets mangfold har jo ingen grense. Andre forsøker å utnytte godene veteraner har. Og når en sier at en er veteran så tar jo de fleste det for god fisk og behandler dem med den respekt og anerkjennelse de fortjener. 

Mange uteliggere kler på seg uniformer og tigger. Dessverre er en del av dem ekte veteraner, som samfunnet ikke har klart å følge opp. 

Så det ligger også mye tragedie i dette. Mennesker tar på seg uniformer som en desperat utvei for å skaffe seg penger til mat på bordet.

Dette har en tendens til å dra seg opp etter hendelser hvor det militære er involvert, som terrorangrepene 11 september 2001 og når Osama Bin Laden ble lokalisert og drept. 

Hvorfor reageres det? Jo, de virkelige krigsveteranene er ikke begeistret. Mange av dem har medsoldater og nære venner som har falt i kamp og mange har tatt stor belastning fra tjenesten ute, og dette ser de på som å vanære uniformen.

Ønsker du å se nærmere på disse så finnes de i mange varianter på Youtube. Man kan finne dem med å søke “Stolen Valor”

Vet du om noen som påstår de har tung militær tjeneste, gjerne i operasjoner i utlandet, men aldri har vært i uniform? 

One thought on “Den stjålte ære

  1. Takk for en interessant artikkel. Du skriver godt om noe som også forekommer her på berget.

    Jeg fikk en telefon fra en god kollega noen år siden. Saken gjaldt en kar som hadde bløffa seg inn på en barneskole. Han hadde truffet lærere på tur med ungene i skauen, han var kledd i feltantrekk og fortalte villig vekk at han var veteran, han sleit med å finne seg jobb.. men sjarmerende var’n og sååå flink med unga var’n å. Han «name-droppa» bl.a meg og nevnte kollega.
    Joda, navnet på fyren kjente jeg igjen. Han var en rekrutt jeg hadde mange år før dette. Han strøyk med glans og var gjennomsnittlig udugelig, jeg fikk han pælma ut fra BS-opptak noen år seinere.. Og sjekk i P3 viste at han klarte å snuble seg gjennom førstegangstjenesten.

    Det viser seg at fyren var utilregnelig og var fysisk og verbalt ufin mot ungene, så han mista kjapt jobben som miljø-lærer.

    For alt jeg veit bløffer han fremdeles.. men skulle jeg treffe på’n vil jeg glatt ta han til side…

Leave a Reply